Sidor

lördag 8 november 2014

Yttertakets beståndsdelar

Skall vi se om vi kan reda ut det här med takets olika beståndsdelar? Där är massor av brädor och annat grejs. Men allt har sitt eget namn, och sin egen funktion.

Vi börjar efter att takpappen har kommit på plats.

Först läggs ströläkten (ljusblått på bilden). Den är helt enkelt till för att den nästa läkten - bärläkten - inte skall ligga direkt mot taket - så att regnvatten skall kunna rinna ner under takpannorna om det skulle hitta dit.
Bärläkten (ljusblått) är den som takpannona skall fästas i.
Den nedersta bärläkten kallas egentligen takfotsläkt - och den har ofta lite annan dimension än övriga bärläkt.
Längst ut på sidorna finns även en trekantslist som monterats under takpappen (närmast intill brädan markerad med rött), men den syns inte i bild här.


Under takfotsläkten skall det monteras en sk fågel-list, som är ett plastskydd för att inte fåglar skall ta sig in under pannorna och bygga bo.

Det som syns av taket när pannorna har kommit på plats är takfotsbrädan (ljusgrön) och vindskivorna (rött)

Där kommer även på plats lite plåtdetaljer som visas på bilderna nedan - lånat från Monier.se  (som förövrigt är där våra takpannor kommer från)

Vindskiveplåten monteras över vindskivorna och ut över pannorna: 

Under takpappen har takfotsplåten redan monterats - Och våra rännkrokar (goes without saying att det är här hängrännorna skall monteras) har oxå satts på plats. Våra har monterats på takfotsläkten istället för direkt på taket - men googlar man runt hittar man flera olika sätt att montera på. 

Byggmax.se har massor av mycket instruktiva videor om hur man lägger tak, monterar takavvattning med mera. Väl värd ett besök om man vill lära sig mera!

Inga kommentarer: