Sidor

torsdag 2 oktober 2014

Utstakning och lägeskontroll

Dax för lite bygg-utbildning till folket....

Som sagt så gjorde kommunen grovutstakningen i går.
Grovutstakningen är första steget i att placera huset på rätt ställe. Det hjälper grundarbetarna att schakta på rätt ställe helt enkelt.
När man har grävt bort (schaktat som det heter i byggvärlden) platsen där plattan ungefärligt skall stå är det dax för Fin-utstakning.
Än en gång mäts hörnor på huset ut, och man bestämmer slutgiltigt hur högt plattan skall ligga. Detta är ju egentligen redan beslutat på bygglovet, men man kan justera lite om det visar sig bli bättre med en liten höjning eller sänkning.
När grunden har förberetts för gjutning - dvs kantelement, isolering och you-name-it är på plats, och det är endast betongen som saknas, så skall en slutgiltig lägeskontroll göras. Lättare att korrigera om något är fel innan allt har blivit en stor betongklump....

Oftast är det kommunen som har hand om alla mätningar, men det behöver inte vara så. Men för vår del är det så i alla fall.
Sen är det vi som byggherrar som ansvarar för att huset hamnar där det skall, så det gäller att omge sig med bra folk - både mätarna från kommunen, grund-folket som placerar sakerna där de skall, och en KA som håller koll på oss allihopa.

Denna här länken förklarar allt lite tydligare, om ni vill ha mera detaljer...

Grovutstakad hörna på huset.
Den stod i marknivå i morse - men Grävar-Erik fick ju flytta den ner till schaktbotten efter att han grävt klart.

Inga kommentarer: