Sidor

onsdag 8 april 2015

Bygga garage, del 3

Låt mig se, var var vi nu i garage-berättelsen...
Takpappen hade kommit på plats.
Nästa steg är således panel på väggarna och pannor på taket.

Före pannorna sätts ströläkt och bärläkt. Bärläkten är till för att ha något att fästa pannorna i (det är de som ligger horisontellt) - Ströläkt är för att bärläkten skall komma upp från underlaget, så vatten som kommer in under pannorna kan rinna neråt.
Här är Mats igång med ströläkten

Skall jag komma med på bild på detta bygget så är det tydligen selfies som gäller!


Bärläkten var lite knepigare att sätta. det gällde att beräkna rätt avstånd mellan läkten, så att pannorna skulle komma jämnt över taket. Beskrivning på hur denna beräkningen skulle gå till fanns på panntillverkarens hemsida.


När all läkten var på plats fick vi arvingarna att bilda kedja och bära upp allt på taket.


Det går faktiskt att skumt nummer tre längst ner på marken oxå.Att lägga pannorna var riktigt kul. Det gick snabbt, och blev snyggt! raderna längst ner och på sidorna spikades i varje panna, medan på övriga taket spikade vi ungefär en tredjedel.


Innan nockpannrna lades på plats skulle vindskivorna sättas.
En del svordommar och funderingar senare hade vi fått på plats skiten. De vindskivorna som följde med byggsatsen passade inte när man lade takpannor. Antagligen var dessa beräknade på tak med enbart takpapp, för vi fick komplettera med en tredje skiva får att komma tillräckligt långt upp.


Men väl på plats, och med vindskiveplåten montera så blev det rackarns snyggt om jag får säga det själv!


Så var det altså dax för nockpannor - sista momentet på taket.
Under nockpannorna satte vi ett nockband. Ett veckad "metall-täcke" med klister på baksidan. Det vektes över nockbrädan och klistrades fast längs pannorna - och sen lade vi nockpannorna ovanpå.Här kommer några fullständigt felplacerade bilder... men jag snublade över dom, och tror inte de kom med i första garage-inlägget där de egentligen hörde hemma...
Detta är i alla fall leveransen av garage-byggsatsen. Otroligt att dessa få pallar skulle bli ett helt garage....Okey, back to the future...
Under tiden vi arbetade med taket kom det mesta av panelen på plats. Hade vi valt stående panel så hade väggelementen haft dessa färdigmonterade, men då vår panel är liggande fick vi sätta den för hand. 
Underspikning av takutsprånget pågår här. Även på undersidan av carport-taket har vi valt att ha underspikning. Men det har jag minsann inget foto på... så det vår vänta tills nästa inlägg, så jag hinner fota...


Inga kommentarer: