Sidor

lördag 14 mars 2015

Bygga garage del 1

Vill ni veta hur man bygger ett garage?
Här kommer del 1 i en liten "artikel-serie"

Till skillnad från huset, där vi själv endast har gjort ett fåtal saker invändigt, skall vi bygga hela vårt garage själv.
Spännande!
Just nu är garagebygget inne i slutskedet, men kolla in här om du vill se hur allt har gått till från början:

Plattan till garaget - och fundament till carportens plintar - fick vi gjutna av de som gjorde grunden till huset. Så redan vid detta tillfället hade vi ritningarna framme för hur bygget skulle se ut.
Eller rättare sagt; ritningarna var framme redan förra våren, för de var ju även med i bygglovsansökan till kommunen...

Vi köpte en så kallad byggsats från Lundqvist Trävaru, och det var även därifrån vi köpte bygglovsritningarna.
Byggsatsens grundpaket innehöll väggar och takstolar till ett oisolerad garage, med 95mm regelverk. Som tillval valde vi dimmention 120mm för att få plats till mera isolering.
Vi lade även till en monteringssats i paketet. Det innehöll syll-isolering och en hel uppsjö spik, plugg och beslag.

Första steget i garagebygget var att sätta upp väggarna.
1. Sylltätning och syll (120*45) fästes i betongplattan med spikplugg. Det var imponerande lätt att fästa. Man bara borrade (med en kraftig borrmaskin vi lånat) rakt genom syllen och ner i betongen. Sedan bankades spikpluggen i hålet, och satt som ett berg.


2. Vertikala reglar (120*45) fästes i syllen, och mellan dessa de "väggelement" som kom med byggsatsen.
Elementen var av klenare virke, vilken förvånade mig lite. Nu måste vi bygga på dessa invändigt för att kunna sätta innerväggar - men mera om det när vi kommer till det stadiet i bygget...
Väggelementen var helt enkelt rektanglar på 1200*2400mm med horisontella kortlingar, vindpapp och på utsidan vertikala läkt att spika panelen i.
Om vi skulle haft stående panel på garaget hade elementen även haft panel på dig - men då vi skall ha liggande panel kom denna levererad sidanom.



Allt eftersom vi fick upp flera element satte vi stödbrädor (strävar) för att hålla väggarna stadiga. Vi fäste dessa i garageplattan med spikplugg (fast spikade inte pluggen enda ner) så de satt verkligen fast. Nackdel dock att de måste sågas av med vinkelslip, så det blir ju märken kvar i golvet.

3. När alla elementen var på plats och fästs i reglarna var det dags att satta dit hammarbandet. Hammarbandet ser likadant ut som syllen (45*120), och går kring hela ovankanten av väggarna.

4. Ovanpå allt kom så takstolarna, som var färdigspikade.
Två av takstolarna hade dessutom panel på sig, och det var ju såklart de som skulle stå på gavlerna (liiite mindre panel att spika med andra ord...
Takstolarna måttades in och lodades efter alla konstens regler innan de fästes med vinkeljärn i hammarbandet.


5. Nästa steg var råspont.
Denna var inte med i byggsatsen. Man kan lägga tak utan råspont, så det följde med reglar och plast att använda i stället. Här missade nog jag lite i beställningen, för vi visste redan från början att vi skulle ha råspont, så jag kunde kanske plockat bort dessa material.
Men nu har vi i alla fall gott om reglar i dimention 75*45, och de kommer gå åt till annat, så det är ingen större fara.
Vi köpte råspont i färdigspikade "luckor" som gick snabbt och smidigt att lägga. Egentligen är det dyrare med luckor än med lösvirke. Men vi gjorde ett fynd på blocket, så vi fick råspontluckor till samma pris som lösvirke skulle kostat i butik...

Viktigt när råsponten är på plats är att snabbt få på ett regnskydd. Antingen i form av takpapp - eller en tillfällig presenning.
I vårt fall blev det presenning.







Inga kommentarer: