Sidor

fredag 9 maj 2014

Summering; Att välja tomt

Vi har kommet ett stycke på väg i vår hus-byggar-process. En del saker börjar falla på plats i planeringen, och jag tänkte börja summera lite av vad vi har gjort, hur vi har tänkt, och vad vi här lärt oss på vägen.

Såhär gick det till när vi valde tomt....

Vi föll för en tomt utan att ens ha sett den på riktigt. Vi hade två andra tomter i samma område som oxå kunde vara aktuella - men när vi besökte platsen var det vårt förstahandsval som fortfarande föll oss bäst i smaken. 

Först och främst var det väderstreck och utformningen av tomten vi tittade på. 
Markförutsättningarna är oxå intressanta när man skall bygga. Tio-tusenlapparna rinner snabbt iväg om det kräver mycket extra markarbete som schaktning, fyllning eller kanske till och med sprängning. 

Vår tomt är relativt platt, och på sandjord. Så åtminstone på pappret är det en idealtomt att bygga på. Återstår att se hur mycket av vår tomt-buffert som måste användas ;-)
Den är relativt fyrkantig, ca 33x33m (totalt 1009kvm)
Gatan utanför går i norr-söder-läge vi kommer lägga huset längs med gatan, på de minimum 4m från tomtgränsen som planbestämmelserna anger.
Tomten börjar inte precis vid gatan, så det blir ytterligare några meter ut till där grannarna går förbi på söndagspromenad...
Många undrar varför vi inte köpte en hörntomt. Det brukar ju framställas som mera attraktivt och lite finare än annat.
Men nja... vet inte.... hörntomterna kändes inte som våra på något vis. Det var Munspelstigen 4 som ville bli vår :)


Att det blev just i Munkebäck vi köpte tomt,var för att det var där vi ville bo!
Det var när vi tittade efter hus till salu i detta området vi blev medvetna om att de såldes tomter. 

Drömmen att bygga eget har alltid funnits i bakgrunden - men inte så stärk att jag skulle ta vilken tomt som helst bara för att få bygga. Så det var lite tillfälligheter och spontanitet som nu har gjort oss till byggherrar :)
Att vi i första hand valde att flytta från vårt nuvarande hus var för att vi ville ha mera natur omkring oss, och framför allt mera trädgård och insynsskydd än i vår nuvarande radhus-liknande trädgård. Vi var inne på Saxtorp - ett närliggande skogsområde. Dock ligger det så nära motorvägen att man hör suset från trafiken nästan oavsett var man bor.
Munkebäck är förvisso ingen riktig skog - men den ligger långt från motorvägen, och skogsmiljön finns där.
Där finns totalt 20+ tomter på vårt byggområde. Vatten/avlopp, el och fiber (woohoo!!!) är draget fram till varje tomt, och vägarna är anlagda. På så sätt är det lättare att komma igång än om man hittar sin drömtomt på ett icke-planerat område.

Summa summarum - underbar tomt! Som nu är vår!
Nu vill vi bara ha flera grannar :)
Kom och köp, kom och köp......


Mera info om området hittar du här: Välkommen



Inga kommentarer: