Sidor

måndag 19 maj 2014

Summering: Att välja hus

För någon vecka sen beskrev jag hur vi valde vår tomt.
Här kommer fortsättningen... Huset...

Huset var lite svårare att bestämma sig för än tomten. 
Vi besökte flera tillverkare och föll för många olika husmodeller innan vi tog ett beslut.

Planlösningen var vårt första kriteriet.
Vi ville ha en öppen lösning mellan kök och vardagsrum. Inget matsalsbord i vardagsrummet, utan köksbordet skulle vid behov kunna förlängas i stället. Ja, precis som vi har i gamla huset.
Dessutom ville vi ha den hemmaboende sonens rum på lagom avstånd (=så långt bort som möjligt) från både vårt sovrum och vardagsrummet.

Vi ville inte ha ett "modernt" hus med arkitektritad utseende (ni vet sådana som har vinklar och höga glaspartier och pulpet-tak och andra fancy finesser)  Inget fel med dessa husen - de är skitläckra - men inget jag skulle vilja ha på vår tomt i "skogen"
Alltså letade vi efter ett hus med mera traditionellt yttre.

Efterhand beslöt vi att stryka de alternativ som hade krypgrund, och istället gå för ett hus med platta på mark, samt att vi ville ha ryggåstak - dvs öppet upp i nock - i vardagsrummet.
Huset skulle vara i ett plan (jag ville från början ha 1 1/2 plan, men jag är mycket nöjd med att jag böjde mig för makens åsikt i detta fallet)

Grundstandarden hos hustillverkaren var oxå något vi tittade på.
Saker som isolerade innerväggar, aluminiumfönster och helkaklade badrum som standard hos vissa leverantörer, gjorde att de billigare alternativen hamnade på samma slutsumma som de i mellanklassen när vi lagt till för att få den standard vi ville ha. 

Som resultat av noggrann vägning för och emot på planlösningar, fasader, grundstandard och pris så blev det för oss A-Hus och modellen Vejbystrand.
Vi har gjort ytterst få avsteg från standardritningen  - men mera om själva huset får vi ta vid ett senare tillfälle.

Öppne planlösning och ryggåstak - Bild från A-Hus hemsida
Vi kommer ha en altandörr istället för fönstret närmast kaminen - och kaminen kommer stå på ett annat ställe.....

Inga kommentarer: