Sidor

söndag 27 juli 2014

Gårdagen på tomten


Röjning av tomten fortsätter oavbrutet. Den främre delen har vi bestämt oss att ta det lite lugnt med, tills vi vet hur mycket utgrävningen till plattan tar hand om. Onödigt att vi rycker och drar i rötter på ett ställe där maskinerna tar det.

Så vi har nu helt enkelt börjat längst in på tomten, och i dag tagit hand det vi vet inte kommer beröras av bygget.
Många av våra vänner rynkar på näsan och kan inte ens förstå att vi vill flytta ut i skogen. Känns som att folk i vår ålder börjar dra sig in mot stan istället. De längtar till närheten till resturanger, och att slippa arbeta i trädgården.
Men detta är vår dröm. Vi vill ha en trädgård att samla energi i (och att göra av med energi i...) Och det är ju inte precis som att vi flyttar ut i ödemarken. Fågelvägen är det endast några kilometer från vårt gamla hus. Vi har lika långt till stan som tidigare, och ungefär lika långt till lokala gymmet, tågstation och Ica.
Skillnaden är att vi har större enskildhet, större tomt, och naturen intill oss.
Längtar som en nyförälskad tills varje gång jag skall dit <3 p="">


Förutom alla små rötter som är kvar efter det vi har klippt eller sågat ner, så finns det rätt gott om gamla träd som rasat för många år sen, och växt fast i jorden. Ibland är de nästan färdig-ruttnade och lätta att få upp, och ibland sitter de som bärget. Häröver har vi en sådan rackare som vägrat ge med sig. Den får ligga kvar helt enkelt, för vi skall ändå inte göra nått på denna delen av tomten i etapp 1.

I den ena endan av den omöjliga stocken ovan stod tidigare en illa medtagen björk som vi sågade ner. Denna björken hade mera livskraft än man kunde ana, och har skjutit massor av skott, så vi har fått en liten björk-buske i stället. Snygg att se på, och står för tillfälle inte i vägen för nåt, så den får växa vidare.


Mats rycker rötter. Området vi har röjd här är från baksidan av vårt garage, och vidare in till bakändan av tomten. Lite längre fram är vår plan att sätta en bubbelpool och en sittgrupp under en pergola här. Men.... det var det här med tid och pengar... så det blir nog inte aktuellt under nästa sommar - då får vi lägga energin på en uteplats i anslutning till huset, få ordning på framsidan ut mot gatan, samt en liten gräsmatta.

Samma plätt från en annan vinkel.  De små ädelgran-liknande träden står i vägen för garage och passagen mellan hus och garage, så vi skall se om vi kan flytta på dom. Måste bara först ta reda på vad de heter, så jag kan läsa in mig lite...
Några tipps där ute?

En annan vy - från den rensade plätten och ner mot den hörnan där ett växthus skall stå så småningom,

Och vi som pausar lite... Svettigt värre var det i går. 

Nu - dax att åka iväg och göra lite Blocket-fynd.

Inga kommentarer: