Sidor

lördag 1 november 2014

Ytterväggar - Besök på A-Hus-fabriken


De delarna av vårt hus som byggs i fabrik är ytterväggarna. 
Så allt som finns i ytterväggen från ytter-panelen och in den inre OSB-skivan, byggs i en torr och fin miljö. 
Vi fick se hela tillverkningen, men först  i en av de sista tillverkningshallarna - där de gjorde gavelspetsar - dök en av våra pusselbitar upp på en uppställningsplats.



Ytterligare en av våra gavlar låg på tillverkningsbordet och Mats inspekterar noggrant (efter att jag bad honom se "kontrollerande" ut för att få en bild...)



Har nog visat bilden nedan tidigare, men för alla nytillkomna så visar jag den igen. Den visar alla de olika lagerna i A-Hus ytterväggar.
Bland annat tre olika lager isolering, varav det indre ligger innanför plasten.
PÅ detta viset kan man dra elrör mm i detta lagret utan att behöva ta hål på plasten - och det är bra för husets täthet.

Bild lånad från A-Hus.se

Även om fabriken har massor av modern hjälputrustning så byggs varje vägg i praktiken manuellt. Reglar kapas, isolering skärs till, med mera, med mera. Enda egentliga hjälpen är helautomatisk skruvning av skruvar och spikning av skivor och panel.

Olika sorters väggar och mellanbjälklag byggdes i olika hallar.
I varje hall var där "produktions-linjer" med flera olika stationer där en eller flera snickare gjorde sina moment; Satte ihopa reglar, monterade fönster, lade isolering och andra mellanskikt och osb-skivorna längst in på väggen.
Några av osb-skivorna sattes fast ordentligt - men där ritningen visade att rör eller annat skall dras senare på byggplatsen, fästed den endast tillfälligt. Dessa får vårt eget byggteam sätta på plats sen.

Bland de sista momenten var ytterpanelen. Panelen är grundmålad innan montering, men när brädorna lagts på plats på väggen så målas ändträet för hand. Skönt att veta att huset är skyddat fram tills våren när det blir varmt nog för oss att ta oss an slutmålningen.

I botten på väggelementen monterades mus-skydd. Det var en sorts hörnjärn fylld med borrhål hör att slippa in luft - men hålla mössen ute. skall försöka få en bra bild på det nästa vecka, för det var en rätt smart grej som jag inte visste hur såg ut sen tidigare.

Inga kommentarer: