Sidor

tisdag 25 augusti 2009

H1N1

Jag har en sjuk make i sovrummet, och i dessa influensatider blir man ju genast misstänksam, och tankarna går osökt till Svininfluensan (eller Den Nya Influensan – eller H1N1 om ni så vill). Och var går Hege när hon behöver få klarhet i något??? Till Google såklart!!!!!

Så som jag uppfattar det är sjukdomen i sig inte farlig för folk flest. Har du klarat dig genom en influensa tidigare så klara du denna oxå.
Vid normal smittospridning bland pandemier räknar man med att ca 40 % av Sveriges befolkning smittas. Det innebär att mycket generaliserad skulle det finnas halv arbetsstyrka på alla arbetsplatser - resten ligger och snyter sig. Denna precentsatsen gälles såklart även för sjukvårdspersonal och det är ju inte bra, speciellt om man då råkar tillhöra den lilla %'en som faktiskt blir riktigt risig.

Att hindra smittospridningen (dvs. vaccinering + att du och jag inte sprider smittan vidare ifall vi blir sjuka) är alltså viktig, främst för att inte så många skall bli sjuka - INTE för att sjukdomen är så farlig.
Ju färre som smittas, ju mindre antal inom riskgruppen kommer att bli sjuka, det är ju enkel matematik

Såhär står det:

Symptom på svininfluensan är generellt ganska lindriga och symptomen påminner i princip om vanlig influensa.

Några vanliga symptom är:
- Feber och frossa
- Hosta och halsont
- Värk i kroppen och huvudet
- Diarré och kräkningar
- Trötthet

Behandling av svinfluensan sker som vid vanlig influensa

Då är det viktigt att:
- Vila och ta det lugnt
- Dricka mycket
- Ta febernedsättande medicin
- Ta smärtstillande medicin och hostmedicin vid behov

Du behöver inte kontakta sjukvården för vård eller provtagning om du tror att du är smittad av svininfluensan så länge du inte hör till någon riskgrupp eller blir mer allvarligt sjuk. Du ska inte gå till din vårdcentral utan ta kontakt via telefon för att undvika spridning.

Inga kommentarer: