Sidor

onsdag 17 augusti 2016

Saknar stenar....


Läggningen av plankstigen är klar, och kanterna tillsnyggade. Planen från början var att endast ha natursten som kant där det var uttalade rabatter, men det blev snyggast att köra hela vägen. 
Långs utsidan av stigen - den sidan som alltså vätter mot tomtgränsen - skall vi ha belysning. Återstår att si vad för sort.


Det som liknar rabatt nedanför trappsteget från altanen är tänkt att bli "skogsmark" när täckbarken förmultnat och blandat sig med löv, barr och annat om några år. 

Det kommer även läggas dit några trampstenar och planteras några fler växter. Men principen är alltså att vi skall kunna gå ner från altanen och ut på stigen.


När jag var klar med läggning av sten insåg jag att det nog blir ännu finare om jag har sten på båda sidorna - eller vad tror ni?
Dock har jag inte mera sten nu... blir till att hålla uppsikt på Blocket efter sten för bortskänkning :)



tisdag 16 augusti 2016

Låt mig få presentera....

Efter några dagars provsmakande på namnen Harley och Cosmos och uppstickarna Gizmo och Micro har nu lilleman officiellt fått sitt namn.
Låt mig få presentera:
... Harley ...




måndag 15 augusti 2016

Trädgårdsstig av restvirke

En vecka kvar av semestern.
maken är tillbaks till jobb, sonen har sin sista vekca med sommarjobb och jag har huset för mig själv.
Även solen har kommit tillbaka, så dagen har varit perfekt.
Med en liten kise som piper varje gång han lämnas ensam har jag inte velat vara ute så mycket. Har passat på medan han har sovit :)

I dag hade jag bestämt mig för att lägga klart stigen på södersidan av huset. Brädorna hade lega där ett tag för att jag skulle känna in att de låg rätt - men i dag har jag alltså jämnat till underlaget och lagt dom snyggt och ordentligt.
Jag har enbart gräft bort det övre jordiga lagret och lagt brädorna rakt i sanden - ingen markduk. Vet inte om detta är något jag kommer ångra på sikt, men det är så lätt att plocka bort och göra om, så jag beslöt att prova utan. Tror brädorna kommer sitta stadigare på sikt om de inte ligger ovanpå en duk.
Men, som sagt, den som lever får se...


Brädorna är tryckimpregnerade reglar. Olika dimensioner (man tager vad man haver) och lite olika längd, men typ 50cm.
Återstår lite småfix med kanterna, och att fylla upp mellan brädorna - Färdigbilder kommer senare!

En liten del av stigen har lagts permanent från början och den har satt sig fint nu, så till våren när sant och jord har packat sig så sitter den som den skall.


Solrosen blommar fint nu. Jag satte några frön rätt sent, och glömde vattna - men denna har klarat sig ändå. Nästa år blir det flera solrosor!



söndag 14 augusti 2016

Första dygnet med ny katt i huset

Alla husets medlemmar tog inte emot lilleman med öppna armar i går - Curry o Tuwa gillade inte alls att det kom en liten fluffboll som doftade okänt.
Och lilleman själv var väl den som mest protesterade mot de andra två. Mycket morrande och fräsande och resande av ragg blev det.
Dock gav Curry o Tuwa sig efter bara några timmar och tittade bara ointresserad på honom när han sköt rygg och hoppade sidlängs.
Roligast är nog att se när lilleman passerar en spegel. Han har fortfarande inte förstått att  det är honom själv och alla försvararinstikt väcks till liv.



I övrigt fann han sig väl till rätta. Åt lite mat, gick på lådan och lekte med leksakerna.
När släckte ner för att lägga oss fick han nog lite hemlengtan, och gav från sig några små kyckling-pip. Vi tog in honom i vår säng och där höll han sig det mesta av natten. Provade sig fram på olika platser, lite hos mig och lite hos Mats.
Tuwa kom däremot inte in till oss i natt som hon brukar.





























Vid 6-tiden i morse tyckte nog lilleman att det var dax att gå upp. Han hoppade upp på byrån i sovrummet - och där mötte han en annan katt i speglen..... Fräääääs ;-)
Sen gick han ut från sovrummet, och mötte Tuwa..... Fräääääs ;-)
Curry vaknade av oväsnet och kom yrvaket ut från Robins rum..... Fräääääs ;-)

Ny dag har börjat och vi ser redan ytterligare framsteg. Det här kommer gå hur bra som helst :)

lördag 13 augusti 2016

1,8kg bomull utan namn

Äntligen! I dag har vi fått hem vår lille älskling :)
Efter lite krångel på köksvågen kunde vi konstatera att vi har en liten tuff bomullstuss på 1,8 kg

Namnet är under diskussion....
Maken vill kalla honom Harley, vilket jag oxå gillar - men jag gillar även Cosmos som ligger bättre i munnen när man snackar bebisspråk till en katt. (Ja, för bebisspråk snackar jag med mina kisar!)

Vi får se vad det blir.... Tuff nog att heta Harley är han i alla fall. Se bara hur har skrämmer den farliga katten i spegeln!

torsdag 11 augusti 2016

Vi hälsar Katja och Fredrik välkomna till Munkebäck

Nya grannar?
Nej, inte alls - utan våra äppelträd :)

I dag har vi köpt och planterat två äppleträd och ett plommonträd.
Sommaräpplet Katja, och höstäpplet Fredrik har jag redan presenterad. Plommonen heter Opal.



Vår mark består av sand. Massor av sand! Under ett 10cm lager av sandblandad jord finns enbart ren guldfärgad finkorning sand.
Så för att skapa drägliga förhållanden för våra nya träd fick vi först gräva bort en ansenlig mängd sand.


Sedan fyllde vi varje grop med planteringsjord och kompostjord, samt även en säck "Eko-jord" som rekommenderades av den supertrevliga o kunniga försäljaren hos Tullstorp plantskola.

Ett släp kompostjord och ett med planteringsjord gick åt, så det har blivit nåååågra skottkärror i dag!



Inte lätt att se på denna bilden, men här står nu alltså våra tre frukt-träd.  Planterad efter alla konstens regler, men stödpinner o allt.



Vårt Katjat-räd har röda äpplen. Två äpplen bjuds det på i år, och de skall vara klara att ätas i September.



Fredrik har gula-röda äpplen, och de skall påminna om Aroma i smaken. Klara lite senare under hösten.
Det var massor av äpplen på trädet, men de flesta trillade av på väg hem, så vi får vänta till nästa år med att göra äppelpaj ;-)




onsdag 10 augusti 2016

Remonterande jordgubbar

Av allt i min trädgård är det just trädgårdslandet som har gladd mig mest i sommar. Och nu när det mesta är skördat och odlingslådorna töms en efter en så är det extra kul att plötsligt hitta jordgubbar i landet... Vi har flera olika sorter, och denna ("Ostara") är en remonterande variant som alltså ger gubbar i flera omgångar. Och dessa fick vi till o med smaka på innan fåglarna varit där :)

Inte frodigaste plantorna kanske, men nästa år har de säkert tagit sig lite.