Sidor

måndag 30 maj 2016

En riktigt dålig ide...

Nya tag på framsidan - vi har liksom bara gjort klart på ena halvan av huset. Nu är det dax halvan närmast garaget.

Bilderna visar läget före jag startade. För en gångs skuld har jag tagit förebilder! Nåja, inte riktigt före - för jag har redan hunnit luka en del på dessa bilderna.
Tanken var att luka ytterligare en meter, plantera i det lukade området, sätta ett litet staket som prydnad,och sen låta allt utanför växa fritt.
Vår tomtgräns går nämligen inte helt ut till vägen, utan endast ungefär på mitten av ytan mellan väg och stenmur.
Men som vanligt klarar jag inte av att göra något halvdant. Det började krypa i kroppen på mig av att bara lämna resten vind för våg. Det skall se naturligt och vildvuxet ut - men på ett organiserad sätt, a'la Hege!


Min nykläckta ide är att bygga upp muren med en sten på ändan ni ser här nedan. Vägen framför oss verkar nämligen växa lite i höjd varje år som kommunen lägger på mera grus.  Dessutom är ytan där det skall "växa fritt" väldigt ojämn och med högre kant kan vi jämna ut lite mer.
Ni ser att den dubbla raden med block slutar vid krukorna - detta skall alltså förlängas fram till vägen.
.

Sen vill jag även ha en kant som avgränsar mellan grus och gräs vid garageinfarten...  Och här började det jobbiga...
Jag slet och grävde - att gräva i ytor hårdlagt med makadam är ingen höjdare...
När Mats vid ett tillfälle (mellan det att han att roade sig med motorcykelkörning, och att åka iväg på fotbollsmatch) tittade till kläckte han ideen.... "du skall inte ta bort den gamla stubben då?
"Den gamla stubben" är den lilla saken på bilden härunder. Den som den grå krukan står på.
Inte mycket för världen...
Men det sa kaptenen på Titanic om de små isflaken oxå....


Ja, ni kan ju själv gissa fortsättningen på denna historien...  Återkommer... det är massor med jobb, och många inlägg att skriva om denna framsidan.


torsdag 26 maj 2016

När-odlat

Vi har skaffat oss trädgårdsland.
Lite i pallkragor, och lite på friland.
Första bilden här under är landet innan vi fyllt på med jord i pallkragarna, och sått och allt det där - någon gång i April

Här är den mest växt-villiga lådan för ungefär en vecka sen. Rädisor i mitten, och sallad på varje sida.

Löken har oxå börjat gro


Och rabarberna likaså :)

Och minsann har vi inte fått potatis oxå.

Vi har planterat tre olika sorters jordgubbar, 14 plantor totalt. Och så hittade vi några självsådda plantor på tomten, får se om det blir nåt med dom - men de fick oxå flytta in i trädgårdslandet. 

Nybörjar-odlarens bästa vän måste ju vara rädisorna. De tittar välvilligt upp ur jorden bara några dagar efter plantering. 
Tror inte det är möjligt att misslyckas med rädisor... 
Men jag skall plantera lite glesare nästa gång, så de får lite utrymme att växa - blasten blir mycket större än jag hade trott, så det var lite svårt att skörda plantor mitt i raderna - och de flesta plantorna hade inte riktigt utrymme att växa på, så jag har försökt galler-skörda de senaste dagarna så det blir mera plats till de som står kvar.


I dag har jag även skördat sallad - så i morgon blir det närodlat på frukostfikat på jobb :)


söndag 22 maj 2016

Ändrade planer = Extra jobb

Redan i byggstadiet av huset hade vi bestämt, eller i alla fall högtflygande planer på, att köpa ett spabad.
Spa-ytan var tänkt "bakom garaget" (vilket kanske inte låter så glamoröst om man inte vet hur det ser ut hos oss, men det hade blivit riktig fint!)
Mycket bra planerat tyckte vi. Då...

Utifrån denna planeringen drog vi ut en extra fas till elen i garaget, får att koppla spaet därifrån.
Och utifrån denna planeringen byggde vi vårt trädäck runt huset förra sommaren.

Men efter att ha bott in oss lite i trädgården så har en del av de teoretiska planerna kring tomtplaneringen ändrats.
Till exempel så ville vi ha spaet i direkt anslutning till huset, så på det från början tilltänkta spa-ytan finns numera trädgårdslandet. Men mer om det en annan gång - i dag är det spa-snack ;-)

Vi har klurat kring detta med spa hela vintern.  Mycket att väga för och emot!  Men det får vi oxå ta senare - för jag vill ju visa vad vi har jobbat med senaste veckorna...


Altanen som vi jobbade så hårt med förra sommaren har nu byggts om, och där finns numera en yta som både rymmer ett spa - och som är förstärkt för att orka bära ett spa fyllt med vatten och människor.Vi demonterade de sista 3,5 metrarna av altanen på södersidan och sänkte den 20cm, samt bräddade den ca 70 cm.
Detta var de marginaler vi hade att röra oss med utan att behöva fälla träd eller gräva oss under marknivå närmast huset, så det fick bli såhär.
Att vi valde att sänka när det ändå bara rörde sig om 20 cm är för att vi vill ha spaet stående på altanen (dvs inte inbyggd) - men höjden 90cm skulle innebära att det kommit över fönsterkarm-nivå och jag tror inte det skulle sett så trevligt ut inne från köket.Nu återstår att skruva fast den sista trallen - men först måste elen dras fram... Samt att bygga staket även på den sidan som vätter mot gatan - men det kan vi inte göra före baljas står på plats, för annars får vi inte in den...Vad har vi lärt oss av detta? Tänkt rätt från början, så slipper ni massor av extrajobb....
Flera spa-inlägg kommer, var så säker.
lördag 21 maj 2016

Självsådd

Något jag älskar med vår tomt är alla små överraskningar den bjuder på i form av växter.
Liljekonvaljen hade vi redan upptäckt när vi för två år sen gick på upptäcktsfärd i den djungel som sedan skulle bli vår tomt. 

Fingerborgsblommorna upptäckte vi förra sommaren - och de har spridit sig i överflöd... Ser med spänning fram emot att de skall börja blomma!
Årets lilla överraskning dök upp i April lite överallt på tomten.
Jag hade ingen aning om det var ett ogräs jag gjorde bäst i att rensa bort snarast möjligt, eller om det var en liten skatt jag borde vårda.


De skria plantorna växte snabbt, och flera blad släpptes ut.

                                        

Och slutligen avslöjades det att det var en Getraps.
Dessa skall ju definitivt få bo kvar och sprida sig hos mig :)


                         

torsdag 19 maj 2016

Look who's back!

Long time no see...
Blogg-suget har sakta kommit tillbaka efter en lång vinterdvala.

I takt med att solen börjat skina och naturen omkring mig väckts till liv så känner jag det börjar bubbla av lust att dela med mig av hur underbart allt år!
Problemet är att fotograferings-suget inte vill infinna sig, så skall det bli något bloggande så kommer det bli mobil-foto...

Vi har hunnit bo i huset i över ett år nu, så någon bygg-blogg är det inte längre snack om. Men fortfarande kretsar det mesta av min tid kring huset  - och framför allt trädgården.

Denna underbara vy är dock inte från vår trädgård. Cyckelvägen från Munkebäck och in till Landskrona går genom blommande åkrar, och här och var blommande frukt-träd.
Vackert eller hur?