Sidor

onsdag 29 april 2015

Inte bara bygga hus...

Även om näst intill all social samvaro med kompisar har lagts åt sidan senaste månaderna - och träningen har mera än halverats i förhållande till vad jag brukar, så har jag inte helt släppt taget om ett vanligt liv.
Denna veckan blir storslam på alla sätt o vis...
1. Jätteparty på Valborgsmessoafton. Ett stort arrangemang i Landskrona  i 70-80 och 90-tals anda. För oss lite äldre med andra ord...
2. Vi har köpt ny bil. Hallelula... En blå VW som man kliver in i - inte ner i. Ja - även detta för oss lite äldre...
3. Det är (redan) dax för mig att deltaga i Toughest. Är under inga omständigheter fysiskt beredd. Snarare har den återkommande värken i armar och händer slagit till med full styrka just nu - och som sagt så har jag knappt tränat de senaste månaderna, men under den lite ångestfyllda ytan tror jag det kommer bli skitkul.Lite bygge hoppas jag oxå hinna med i helgen. Skulle gärna vilja bli klar med entré-trappan.
Första trappstegets skelett är på plats. Skall bli mycket intressant att se om min ritning får att omsätta i praktiken. I så fall kommer det bli en skitsnygg trappa :)


tisdag 28 april 2015

Vad kostar det att bygga hus?

Den stora frågan! Vad kostar det att bygga ett hus?
Jag har svaret...
Förutom blod, svett och lite tårar så krävs det även en hel del pengar som ni säkert förstår...
För er som står i bygg-tankar skall jag försöka lista vilka kostnader ni bör räkna med.

Innan man ens kan börja bygga behöver man så klart en tomt.
Förutom köpeskillingen för tomten tillkommer lagfartskostnad (1,5% av köpeskilling + 825kr i administration). Fördelen med att bygga nytt är att lagfartskostnaden beräknas på tomt-priset. Det blir mycket billigare än lagfarten på äldre hus, där det är köpeskillingen på huset som ligger till grund.

Vår tomt var förberedd för el, fiber, vatten och avlopp - men bara för att det var förberedd betyder inte att det ingår i priset.
Vi betalade totalt ca 120.000 för dessa installationer.

Sen har vi kommunens kostnader för bygglov och allt som hör därtill.
I Landskrona kommun kostar detta 38.000 för en normalstor villa.
Kontroll-ansvarig måste man oxå ha. De flesta tar ca 20.000 för uppdraget, vår likaså.

Banken då?
Jodå, även de vill ha betalt! Pantbrev för allt man vill låna måste tas ut. Denna kostnaden beror ju helt och hållet på hur mycket man behöver låna (2% av bottenlånet tror jag det är) - och så får man ju även betala ränta på byggnadskreditivet (de pengar man lånar) under tiden man bygger.

Tror ni det slutar där?
Nehej då....  Tomten skall ju förberedas för ett hus...
Såklart kan man ta med detta i entreprenaden av huset - men kostnaden kommer ändå läggas ovanpå de fina priser husföretagen visar i katalogerna - så ni måste ändå räkna det som en "tilläggskostnad".
Vi slet som djur med att röjja tomten själv förra sommaren och höst, och kom undan med 3.500kr i röjningskostnad.
Nej, jag har inte missat en nolla.... det ända vi betalade var för fällning av ett antal större träd. Många goa tusenlappar sparade, många muskler byggda :)
Vår tomt var dessutom idealisk att bygga på. Relativt platt där huset skulle stå, samt en väldränerad sandjord.
Vi fick rekommendationen att budgetera 60.000 för extra markarbete, utöver det som ingick i entreprenaden, men kom undan med hälften.
Och i de 30.000 var den största summan att gräva ut och hårdgöra garageuppfarten, inte att förbereda för huset.

Slutligen bland kostanderna tillkommer bygg-elen.
El-distributören ville ha drygt 5000 för att ge oss en tillfällig elanslutning (alltså utöver de 26.000 de ville ha för den permanenta anslutningen). Vi förbrukade dessutom el för 5000 under byggtiden. En förbrukning långt under budgeterat, för vi hade en ovanligt mild vinter i Skåne i år.  Tackar vi för!

Ojojoj, vad långt detta inlägget blev...
Men ni som har hängt med ända till slutet är troligtvis intresserade av dessa detaljer - och ni andra får skylla er själva att ni inte slutat läsa för länge sen....

Summeringen då...
Allt jag nämt ovan är alltså de kostnaderna vi har haft för vårt bygge förutom kostnaden för själva huset.
Summa summarum drygt 950.000kr

Sen tillkommer hus och entreprenad, garaget och trädgården - Men det får vi ta i ett inlägg närmre sommaren, för här tickar fortfarande taxametern ;-)
måndag 27 april 2015

Two down, one to go...

Helgen bjöd som vanligt på jobb från morgon till kväll. Det mest konkreta resultatet av vårt arbete var trapporna till grovkök och garage (kallas kanske inte trappa när det bara är ett trappsteg? So what?)
Sista trall-la-la-la-lallen  skruvas på plats kring gallret. Det är en rejäl konstruktion som dessutom sänts långt ner i grusen. Ingen chans att en förbipasserande storm kommer få med sig dessa i första taget...


Trappa på plats, grus på plats, kantsten på plats och kullersten på plats...
Kvarstår endast fogning av kullerstenarna - och entré-trappan.
Och förresten - lite mera kantsten och grus vid andra hörnan av huset - och ett lass jord att fylla upp vid muren. Men minsann - vi börjar se slutet på framsidan.


Långt in i bild ser ni även trappan vid garagedörren. Carporten är som vanligt fylld med verktyg och trädgårdsredskap.
I morgon skall elen dras i garaget, och har vi tur kommer den kopplas denna veckan oxå. Skall bli skönt att kunna lämna in sista papperna och få även garaget godkänt av kommunen. - Och att slippa ha förlängnings-sladdar dragna kors och tvärs över hela trädgården.


lördag 25 april 2015

Trappa på gång

Har byggt trappa till grovköks-ingången i dag.
Klickan blev halv nio innan vi hade fått den på plats, så jag får fota i morgon. Dock har jag 8% batteri kvar på min dator - och ingen fungerande laddare - så jag vet inte när jag kommer kunna blogga igen. Kanske hinner med en runda till dator-doktorn i morgon.
Men såhär har såg det ut innan det blev klart.
onsdag 22 april 2015

Memory Lane

I tre kvällar har jag kämpat med deklarationen av försäljningen av gamla huset.  Mesta av tiden har gått åt att försöka förstå hur de olika begreppen hänger ihopa. Men till sist fick jag ihopa det.
Rätt enkelt egentligen, för jag hade alla papper sparade.
Tre frågor:
Vad köpte jag huset för?
Vad sålde jag det för?
Hur mycket har jag lagt ut för ombyggnader och förbättringar?

Sista punkten var kvällens uppgift. Bläddrade genom alla kvitton jag mödosamt samlat på mig genom de 12 år jag bodde i huset. En liten minnesresa till alla de större projekt som genomförts.
MÅNGA kvitton var det!
Allt från stora fakturor för installation av braskamin till inköp av värmeljus på Ikea. Dock hittade jag det inte försvarbart att dra av värmeljusen...

Iom att vi inte är klara med utgifterna på nya huset ännu kunde jag endast begära preliminärt uppskov av vinst-beskattningen - så vi har ett jobb att göra nästa år oxå - då skall hela kostnaden för nya huset räknas ihopa. Finns ett och annat kvitto här oxå kan jag meddela!Husmorstips

Vi har inte många grannar där vi bor. Men de vi har kompenserar med att vara mycket trevliga.
I dag kom ena grannen över med en avkapad gren från sitt körsbärsträd till mig.
"Nu gör du precis som jag säger" förmanar hon, och förklarade hur jag skulle gå tillväga för att få grenen att slå rot.
 - Först klipper du av den och den och den kvisten, och krossar dom med en hammare.
 - Sedan fyller du hönsgödsel i en grop och planterar kvistarna, sen skall du se att du får dig ett körsbärsträd.

Nu hade jag inte hönsgödning hemma, så det kunde bara följa halva instruktionen. Hoppas det fungerar lika bra att fylla på med lite hönsgödning i efterhand i stället.

söndag 19 april 2015

Jävla rötter!

Jag är så jäkla trött på rötter.
Ja, jag vet - jag bor i skogen! Men måste rötterna dyka upp precis överallt där jag skall gräva? Har inte tid med den skiten!
Först ut i dag var en bauta-rot från en tall som passerade precis där muren skall gå. Egentligen var det två rötter - men den ena gick lite djupare så den fick begravas i singel och stenmjöl.
Men så tur hade jag alltså inte med nummer två. Den är dessutom så stor och tjock så jag vågar inte kapa den. Risken är att trädet blir skadat och trillar ner över grannes hus i nästa storm, så jag får bygga mig över den på något vis. Dock hade jag för få stenar i dag, så jag kom inte så långt i läggningen.

Men jag blev inte sysslolös för att stenarna tog slut.... Vi jobbade på i 13 timmar i dag (ja, rätt så trött i ryggen nu....) och fick upp en stor del av lager två i muren, lagt klart kullerstenarna där vi påbörjade i går, och förberedd för kullersten på andra sidan.
Dåligt med foto bara! Men det kommer. 


Men, som sagt - rötter....
medan jag förberedde för paddning av gångbanan på andra sidan om entrén stötte jag på ett och annat oönskad föremål i grusen. Men en spik här och en gammal nergrävd brädbit där är inget att snacka om.
Värre är det när roten från h....etet dyker upp. Hade en liknande rot förra helgen, och det känns som att den aldrig tar slut.
Tappade säkert minnst en timme på denna rackaren.

lördag 18 april 2015

Stenläggare

I dag har vi tagit på oss rollen som stenläggare. Projekt framsida har påbörjats och vi har slitit som djur hela dagen.
Ena halvan börjar ta form, och det finns gott hopp om att vi kan bli klara med denna delen i morgon.

Vi började med att mäta ut var vi skulle ha kullersten, var vi skulle ha gång och markerade detta med brädor som vi lodade in.
Intill husväggen där kullerstenarna skall vara grävde vi bort lite singel för att inte stenarna skall komma för högt.
Singlen var redan där, som del av det dränerande lagret kring huset.
Vi paddade singlen, och vi paddade det sand/grus/singel blandade materialet där vi skall ha vår gångbana.

Sedan markduk, stenmjöl och mera paddning på kullerstensytan. Nedan är Mats i färd att lägga kantstenar - ytan innanför skall alltså beläggas med kullersten.


Medan Mats jobbade på kullerstens-sidan tog jag hand om ytterkanten där vi skall ha en mini-mur.
Jag mätte och grävde ut 5-10 cm djupare är färdig bottenyta.
Paddaren fick inte plats i gropen, så här fick jag med min kroppstyngd hoppa och stampa rundor. Måste varit en rolig syn för grannarna att se mig skutta rundor :)


Innan markduken la jag ca 5cm grov grus, och över markduken ca 5cm stenmjöl. Och däremellan hoppade jag lite igen....
Det kommer inte bli någon vidare hög mur. Första lagret stenar kommer sticka upp 5-10 cm över färdig grusgång. Här har vi använt stenblock vi fått gratis.
Inte exakt den färg på sten jag ville ha. Men som sagt inte mycket kommer synas, och var gör man inte för att hålla nere budgeten.
Till lager två har vi däremot köpt nya, för dessa kommer ju synas både uppifrån och från sidan.


Såhär långt hann vi i dag:
Kantsten klart fram till ingångspartiet, vi har även börjat med kullersten-pusslet.
Första lagret av muren klar nästan enda fram till ingångspartiet - denna skall dock svänga höger och gå hela vägen ut till gatan, så det är en del kvar.

I morgon kör vi vidare. Målet är att mur och kullerstenar på skall bli klart på denna sidan om ingången.
Spännande-spännande. Jag är mycket nöjd såhär långt!


Det växer

I fönsterkarmen har vårt Ikea-kit med tomat och basilika börjat gro. Tror nog att detta får vara så långt vi sträcker oss med odling i år. Gissar att vi kommer att ha annat att sätta fingrarna i denna sommaren.

Och kolla här nedan. Bland grästuvorna har något börjat sticka upp ur marken  - i området där liljekonvaljerna borde befinna sig. jag tror minsann att åtminstone en del av dessa ljuvliga växter har klarat vår omilda hantering av deras växtplats.


*Lycka*

Såhär såg det ut förra våren, när jag precis hade upptäckt denna dolda skatt på vår tomt. Tänk va mycket som har hänt på ett år!


onsdag 15 april 2015

Första tavlorna på plats

Att få upp tavlor och annat på väggarna har alltid varit svårt tycker jag. Även som nyinflyttad i "icke-nya" hem så har jag klurat länge innan jag börjat hänga upp saker på väggarna.
Förutom att ta beslut om vad som skall upp, och vad som skall stanna kvar i lådan (och vad man skall köpa nytt!) så har jag svårt att se framför mig hur helhetsintrycket kommer bli när allt är klart.  Én tavla på en vägg är väl sin sak - men hur blir det när något annat kanske kommer upp på samma vägg? skulle tavlan ha hängt annorlunda då?

Nåja, nu har jag kastat mig ut i osäkerheten och fått upp lite saker på väggarna. Det är ju alltid en början.

Först ut är mina nyinköpta konst-tryck. Känns lite tomt nedtill på väggen, men vet inte helt hur jag skall lösa det utan att sätta något på golvet.


TRX'en har oxå hittat sin plats. För er som undrar så är det altås inte en konst-installation, utan mitt favorit träningsredskap (förutom spinningcyklen förstås!)

Men - allvarligt - när det gäller placeringen av tavlorna - kom gärna med kommentarer.  Det är en plankvägg och mycket tunna spik, så har ni något bra förslag på ändringar så säg till, för det blir inga fula märken av att ändra om!

På lite mer nära håll på bilden nedan - älskar stilen på tavlorna av Annelie Palmqvist


Disney-tavlorna hade jag helt glömt bort att vi hade. De var inte uppe i gamla huset den senaste tiden vi bodde där, så de kan nästan klassas som nya de oxå :)
Har i alla fall fått plats i ena badrummet. Ett rum som endast saknar en handukshållare innan det kan klassas som klart.


Och slutligen i vårt sovrum har jag satt upp ett par tavle-lister. Här är det ju klart mycket lättare att "möblera om" bland tavlorna, men till att börja med har jag satt dit ett gäng svart-vit foton.

Observera vår ursnygga taklampa med sin mycket dekorativa sladd ;-)
Jag är högspekulant på en kristallkrona här inne.  Endast lite osäker på om den kanske kommer hänga lite lågt?

tisdag 14 april 2015

Dåligt sug

Vill inte borra i kaklet i badrummet, så det får bli en lim-variant på hyllan där inne.
För att först känna av storlek och placering köpte jag en billig sugpropps-hylla på Ikea.

Fungerade jättebra, och jag till och med gillade utseende när den väl kommit på plats på väggen. Så tanken på att behålla det som det var var inte främmande...

...tills jag kom in i badrummet efter några dagar och ändrade uppfattning....


söndag 12 april 2015

En hel helg utan Ikea....

Känns nästan fel... En hel helg har gått och jag har inte satt min fot på vare sig Ikea eller något byggvarohus denna helgen. Jo, förresten, Biltema har jag ju varit på - men det räknas nästan inte....

Dagen i dag har varit mycket produktiv.
Bland annat har vi hämtat tre lass med sten - typ 2000kg. Minst.
Dessa skall vi ha längst in mot husväggen.
Vi har även planterat min a Clematis som jag hade i kruka i lägenheten. Inte fått vattnat dom ännu dock... Får ta tag i det i morgon.
Sen har vi haft besök samt sorterat genom massa papper. Snart dax att deklarera, så innan dess måste jag få koll på alla papper - vi har ju försäljningen av gamla huset att deklarera för...


Dagens stora positiva grej var dock att vi blev av med det gigantiska rotklumparna vi haft liggande på tomtgränsen. Trodde aldrig vi skulle klara av det utan en traktor, men där hade jag fel.
Med gemensamma krafter och ett tippbart släg fick jag, Mats och Robin upp besten på släpet.
Lycka :)

Här har vi dumpat grejerna på tippen. Svårt att få någon riktig bra uppfattning om storleken


Här ligger de framför huset - Inget optimalt foto detta heller, men jämför med postlådorna så får ni en uppfattning. 


lördag 11 april 2015

Första kaffepausen

Uuuuunderbart väder i Skåne i dag!
Och som vanligt en fullspeckad dag....

Började tampas med lite rötter innan spinningen.
Sen spinningpass, och sedan direkt hem och spika klart underspikningen i carporten.
Takavvattningen blev oxå klar i dag, så nu kunde vi ha bockat av att garaget var klart utvändigt - om det inte vore för att maken kom på att han ville ha underspikning på takutsprånget vid gavlerna oxå... Suck....

Sen lite mera tampandes med rötter, en runda till Biltem för att handla färg till garagegolvet, mera rötter, grillning, och slutligen har jag nu landat i soffan...

Men det viktigaste på hela dagen..... Premiär-kaffet i trädgården :)torsdag 9 april 2015

Djurliv på tomten


Tomten är inte vacker just nu... men det får vi ta hand om senare.
Men titta, vi har en fasán i alla fall.


Likviditets-problem

Fick följande mail om utebliven betalning från Bank of America i dag. Det är där vi har våra företagskort.


Gjorde så klart rätt för mig direkt! Kan med rätt stor säkerhet säga att jag aldrig någonsin kommer göra en liknande betalning igen...

Nu blir det nudlar från Tokyo resten av månaden.... 


onsdag 8 april 2015

You'll never walk alone

Maken är Liverpoolare in i benmärgen. Själv är jag måttligt intresserad av fotboll, men LFC's sång är ju fin, så den har jag gärna på väggen.
Vi har dessutom texten "You'll never walk alone" ingraverad i våra ringar, så väggtexten kan ju få symbolisera mer än bara fotboll...

Nu pryder den i alla fall en vägg i vårt hus :)


När jag skulle sätta upp texten upptäckte jag att det saknades ett "i" i "wind".
Ojsan... Men vi har kontaktat tillverkaren, och ett i är på väg med posten...Bygga garage, del 3

Låt mig se, var var vi nu i garage-berättelsen...
Takpappen hade kommit på plats.
Nästa steg är således panel på väggarna och pannor på taket.

Före pannorna sätts ströläkt och bärläkt. Bärläkten är till för att ha något att fästa pannorna i (det är de som ligger horisontellt) - Ströläkt är för att bärläkten skall komma upp från underlaget, så vatten som kommer in under pannorna kan rinna neråt.
Här är Mats igång med ströläkten

Skall jag komma med på bild på detta bygget så är det tydligen selfies som gäller!


Bärläkten var lite knepigare att sätta. det gällde att beräkna rätt avstånd mellan läkten, så att pannorna skulle komma jämnt över taket. Beskrivning på hur denna beräkningen skulle gå till fanns på panntillverkarens hemsida.


När all läkten var på plats fick vi arvingarna att bilda kedja och bära upp allt på taket.


Det går faktiskt att skumt nummer tre längst ner på marken oxå.Att lägga pannorna var riktigt kul. Det gick snabbt, och blev snyggt! raderna längst ner och på sidorna spikades i varje panna, medan på övriga taket spikade vi ungefär en tredjedel.


Innan nockpannrna lades på plats skulle vindskivorna sättas.
En del svordommar och funderingar senare hade vi fått på plats skiten. De vindskivorna som följde med byggsatsen passade inte när man lade takpannor. Antagligen var dessa beräknade på tak med enbart takpapp, för vi fick komplettera med en tredje skiva får att komma tillräckligt långt upp.


Men väl på plats, och med vindskiveplåten montera så blev det rackarns snyggt om jag får säga det själv!


Så var det altså dax för nockpannor - sista momentet på taket.
Under nockpannorna satte vi ett nockband. Ett veckad "metall-täcke" med klister på baksidan. Det vektes över nockbrädan och klistrades fast längs pannorna - och sen lade vi nockpannorna ovanpå.Här kommer några fullständigt felplacerade bilder... men jag snublade över dom, och tror inte de kom med i första garage-inlägget där de egentligen hörde hemma...
Detta är i alla fall leveransen av garage-byggsatsen. Otroligt att dessa få pallar skulle bli ett helt garage....Okey, back to the future...
Under tiden vi arbetade med taket kom det mesta av panelen på plats. Hade vi valt stående panel så hade väggelementen haft dessa färdigmonterade, men då vår panel är liggande fick vi sätta den för hand. 
Underspikning av takutsprånget pågår här. Även på undersidan av carport-taket har vi valt att ha underspikning. Men det har jag minsann inget foto på... så det vår vänta tills nästa inlägg, så jag hinner fota...