Sidor

onsdag 30 juli 2014

Färdigfällt

I dag fälldes de sista tallarna på tomten.
Alltså de sista vi skulle fälla... det finns fortfarande tallar kvar, men de tänker vi behålla.
Som vanligt så kan jag inte låta bli att åka och kolla när något nytt har hänt på tomten - så i dag fick det bli pastamannen-lunch med maken på en fälld trädstam :-)Mellan dessa björkarna, med liljekonvalj som golv, skall jag ligga i en hängmatta nästa år.
måndag 28 juli 2014

Fyndat till huset

I helgen gjorde vi lite inköpsfynd.
På Blocket hittade vi några stommar och fronter till köket. Kvar i förpackningarna, så det var helt nya.
Det vi köpte skulle kostat 2800kr på Ikea - vi betalade 1000kr.

Och sen var vi även på Ikea och köpte diskho till tvättstugan, för de hade sommarpris på just den diskho som vi tänkte köpa. 600kr istället för ordinarie pris 1200kr.
Tackar vi för!

Känns bra att ha kommit så långt i planeringen att vi kan börja leta efter fynd :)
Hoppas på flera tillfällen.


Svettas inte BARA på tomten

Såklart är det inte bara på tomten jag sliter och svettas... Håller igång på gymmet oxå.
Senaste månaderna har det mest varit de spinningpass jag själv hållit i, ochnågon gång har jag även gått på andras pass.
Men det nya roliga på träningsfronten är TRX ( som lättast kan beskrivas som styrketräning med hjälp av remmar som hänger från taket, och den egna kroppstyngden.)
Vidrigt jobbigt!
Och fantastiskt kul!

Har blivit helt über-inspirerad att komma igång med styrketräning igen.  Så nu kommer det stå mycket TRX och Bodypump på schemat framöver.
Och för att kunna träna lite hemma  har maken ropat hem en alldeles egen TRX till mig på Tradera (hm...anar att han har lite eget intresse i den oxå... men det låter finare att säga att han har köpt den till mig....)


söndag 27 juli 2014

Gårdagen på tomten


Röjning av tomten fortsätter oavbrutet. Den främre delen har vi bestämt oss att ta det lite lugnt med, tills vi vet hur mycket utgrävningen till plattan tar hand om. Onödigt att vi rycker och drar i rötter på ett ställe där maskinerna tar det.

Så vi har nu helt enkelt börjat längst in på tomten, och i dag tagit hand det vi vet inte kommer beröras av bygget.
Många av våra vänner rynkar på näsan och kan inte ens förstå att vi vill flytta ut i skogen. Känns som att folk i vår ålder börjar dra sig in mot stan istället. De längtar till närheten till resturanger, och att slippa arbeta i trädgården.
Men detta är vår dröm. Vi vill ha en trädgård att samla energi i (och att göra av med energi i...) Och det är ju inte precis som att vi flyttar ut i ödemarken. Fågelvägen är det endast några kilometer från vårt gamla hus. Vi har lika långt till stan som tidigare, och ungefär lika långt till lokala gymmet, tågstation och Ica.
Skillnaden är att vi har större enskildhet, större tomt, och naturen intill oss.
Längtar som en nyförälskad tills varje gång jag skall dit <3 p="">


Förutom alla små rötter som är kvar efter det vi har klippt eller sågat ner, så finns det rätt gott om gamla träd som rasat för många år sen, och växt fast i jorden. Ibland är de nästan färdig-ruttnade och lätta att få upp, och ibland sitter de som bärget. Häröver har vi en sådan rackare som vägrat ge med sig. Den får ligga kvar helt enkelt, för vi skall ändå inte göra nått på denna delen av tomten i etapp 1.

I den ena endan av den omöjliga stocken ovan stod tidigare en illa medtagen björk som vi sågade ner. Denna björken hade mera livskraft än man kunde ana, och har skjutit massor av skott, så vi har fått en liten björk-buske i stället. Snygg att se på, och står för tillfälle inte i vägen för nåt, så den får växa vidare.


Mats rycker rötter. Området vi har röjd här är från baksidan av vårt garage, och vidare in till bakändan av tomten. Lite längre fram är vår plan att sätta en bubbelpool och en sittgrupp under en pergola här. Men.... det var det här med tid och pengar... så det blir nog inte aktuellt under nästa sommar - då får vi lägga energin på en uteplats i anslutning till huset, få ordning på framsidan ut mot gatan, samt en liten gräsmatta.

Samma plätt från en annan vinkel.  De små ädelgran-liknande träden står i vägen för garage och passagen mellan hus och garage, så vi skall se om vi kan flytta på dom. Måste bara först ta reda på vad de heter, så jag kan läsa in mig lite...
Några tipps där ute?

En annan vy - från den rensade plätten och ner mot den hörnan där ett växthus skall stå så småningom,

Och vi som pausar lite... Svettigt värre var det i går. 

Nu - dax att åka iväg och göra lite Blocket-fynd.

lördag 26 juli 2014

Älsklingen hemma

Smurre (som egentligen heter Curry, och som dessutom lyder under namnen Curregurre, Curran, Gullesnuff, och allt annat som kan sägas med lite pipig "snacka-till-bebis-röst") har varit på vift i några dagar. Blir alltid orolig när han är borta mera än ett dygn. Även om han gör så från tid till annan, så jag borde vara van.
Han kom hem, hungrig som en varg - och jamade som en hel armé. Som han gick på skulle man tro att det var jag som stängt honom ute - inte han som av egen fri vilja snurrat rundor.
Efter  lite hets-ätning lade han sig tillrätta i soffan, och där har han legat i flera timmar nu.


Gnuggar händerna och ler lite elakt...

De övre mörkaste centimeterna i behållaren är döda flugor.
Fällorna fungerar ser det ut som, och vi är fulla av skadeglädje...

Om det är fällornas förtjänst, eller att vi röjt undan så mycket sly, eller om det är vädret kanske, skall vara osagt. Men faktum kvarstår att flugorna inte varit så plågsamma senaste veckan.
Det kan ju faktiskt till och med vara så att vi vant oss, så vi inte längre reagerar på de äckliga kräken...


onsdag 23 juli 2014

Dekoration till huset

I dag har vårt första dekorations-inköp till huset kommit.
På begäran av maken, och med min välsignelse, skall vi ha denna ord-dekorationen på väggen i hallen.
För den sports-tokiga så känns nog texten igen som Liverpool FC's låt (som alltså är "vårt", eller framför allt Mats' fotbollslag).
För de som är lagt lite mer åt det romantiska hållet kan jag berätta att "You'll never walk alone" är ingraverad i våra ringar.
Och från April kommer det även att pryda vårt hem.

Texten är köpt på Tezzo, och därifrån kommer även bilden

söndag 20 juli 2014

Vår lilla plats på jorden

I eftermiddags åkte jag till tomten för att dra upp några stubbar och mäta lite. 
Så enormt mycket jobb blev det inte gjort. 
Det var så underbart skönt att bara sitta på en stubbe och drömma mig bort till nästa sommar, då jag kommer sitta på samma ställe, fast med ett hus i ryggen.
En dag som denna - med högsommarvärme, lätt vind, flugfritt och lätt vandrande skugga, är vår tomt 1000 kvadratmeter ren terapi.

Utsikt från altanen...

Mitt favoritställe på tomten är hörnan där vi skall ha en köksträdgård, och på sikt även ett växthus.
Just växthuset är mitt lilla drömprojekt just nu. Det kommer ju inte att komma på plats nästa sommar. Både av ekonomiska - men främst av tidsmässiga skäl. Men då får jag bara ännu mera tid att drömma och planera.
Köksträdgården

Pärlan av befintlig växtlighet på tomten är så klart liljekonvalj. Men dessa frodiga ormbunkarna går inte heller av för hackor.


Under vårt röjningsarbetet ryckte vi bort en och annan vildvuxen vinbärsbuske, och även ett körsbärsträd som var helt malplacerad. 
Men denna lilla krusbärs-busken lät vi stå kvar. Den står redan där vi skall ha köksträdgården, och den verkar rätt så livskraftig, så det går kanske att få fason på den. Vi får se nästa år, när den har fått växa till sig en säsong utan en djungel kring sig.

Första växten i köksträdgården


tisdag 15 juli 2014

Fifty Shades of Vitt....och kanske lite grått på väggen?

Det är med vitt är ju hur krångligt som helst!
Det två vanligaste vita inom inredning verkar vara
Stockholmsvit, som på färgspråket heter 0502-y ( y står för att den har lite gult i sig)
och kritvit som heter 0500-n (där "n" står för neutral, dvs ingen brytning mot gult, rött eller blått)

Det är mycket vanligt att färdigmålade inredningsdetaljer är just 0502-y (till exempel dörrar, karmar och fabriksmålade lister). Målar man olika delar av inredning med var av dessa olika vita, så kan 0502-y uppfattas som lite smutsgul. Samma gäller om man till exempel väljer en sval grå nyans

Så till mitt dilemma:
Är sugen på den "krispigare" vita 0500-n på väggarna. Och kanske en och annan vägg med svalt grått - Men hur skall jag få ihopa det med 0502-y på dörrar och karmar?

Medan jag grubblar vidare på alla vita nyanser så ser jag att Fifty Shades of Grey har premiär på bio i februari 2015. 

Den du!söndag 13 juli 2014

Tallar och björk


På Gardena hittade jag ett lättanvänt designprogram för trädgården.

Här har ni vår tomt, vårt hus och vårt garage/carport.
Jag har efter bästa förmåga placerat ut de träd som är kvar på tomten - De mörka är tallar, de ljusa är björk eller annat lövträd.
Åtminstone en del av tallarna kommer åka. De är helt enkelt för långa och smala (och fula!), och jag vill inte behöva oroa mig för att få ett träd genom taken varje gång det fläktar lite extra på hösten.
Den bruna plätten är mitt fina liljekongvalj-fält.

Skärmklipp från min planering på GardenaGrovröjningen klar

Under veckan har jag varit på tomten några timmar på kvällarna. På fredag jobbade både jag och Mats ett tag, och på lördag hade vi en heldag där även äldsta sonen hjälpte till.
Nu har vi röjd genom hela tomten!
Skönt... Och kul - för ni kan vi börja planera lite för hur det skall se ut i trädgården.
Det som står kvar nu är så klart tallarna... de klarar vi inte få ner själv. Vi har dessutom sparat en del björk och annat som vi eventuellt skall spara.
Next up - bestämma vilka tallar som skall vara kvar, och få in lite offerter på vad det kan kosta att plocka ner dom.

Alexander går loss på en halvdöd björk.

Gladiator-Mats ;-)

Mats utnyttjar sin tyngd för att hålla stocken på plats...

En gammal halvrutten trädstam hade många inneboende...

Så ser det ut nu! 

onsdag 9 juli 2014

Nedräkningen kan börja, och vad sägs om en syrenhäck i väster?

Kanske lite tidigt att plocka fram muckar-kammen, men jag kan inte låta bli att nämna att det i dag är 9 månader tills slutbesiktning av huset.
Som en graviditet typ. Inte alls länge!
Och efter jobb - medan resten av Skåne låg på stranden - så firade jag med att åka till tomten och röjja lite.
Alla har vi ju våra nöjen...

Det fläktade härligt, vilket gjorde att flugorna höll sig undan, så det var ren terapi att grovarbeta lite med ljudbok i öronen.
Har nått fram till grannen i väster nu.
Ett gammalt hus, som vi delar halva vår väst-gräns med. Andra halvan i väster gränsar mot en obebyggd tomt.
Jag vill ha någon form av buskage eller häck längs denna gränsen tror jag.
Vad tror ni om syren?
Eller en blandning av syren, schersmin och något annat snyggt och doftande?

I helgen hittade jag förresten en blottare på tomten *fniss*
Så varmt som det varit de senaste dagarna så förstår jag ju att den stackarn inte okar ha kläder på sig...

måndag 7 juli 2014

I declare war!


Har fått nog av de he***tes flugorna nu!
I den täta vegetationen på och kring vår tomt är det så mycket flugor att jag blir tokig.
Grannen tipsade om flugfångare som fungerar hos dom - håller tummarna för att det skall göra det drägligare för oss att röjja vidare.
Flugjävlarna skall dö - och jag skall skratta för var enda ny liten rackare som kryper in i behållaren.

Säger som min litterära polare, Jack Reacher - Man jävlas inte med specialstyrkans utredare!

söndag 6 juli 2014

Fin blomma

Utanför vårt köksfönster i lägenheten växer den här skönheten. En härlig stor och yvig blomma. Måste vara en perenn, för det ser uta att den har förökat sig ( små bebis-blommor som skall få följa med mig till Munkebäck tänkte jag... :)
Men är det någon som vet vad det är för blomma?

Uppdatering; La ut förfrågan om namnet på Facebook, och efter ungefär 11 sekunder hade jag svaret. Blomman heter höstanemon, och sprider sig gärna och mycket.... Bootcamp på tomten

Fy för tusan vad min kropp värker!
Efter en veckas semester, där den största kroppsliga påfrestningen var att röra sig mellan poolen, solstolen och baren, kom vi hem till en djärv kontrast.
I dagarna tre har vi slitit på tomten. Kapat och sågat, dragit och burit.
Där emellan har jag hunnit med ett spinningpass, som var rena vilohemmet i förhållande till den träning jag fick på tomten.

Vi hade fällning av storm-skadade träd, samt ytan där hus och garage skall stå med i tomtköpet. Skogshuggaren forslade bort det som låg lättillgängligt för honom, medan bortforsling av de fällda träden längre in på tomten får vi själva ta hand om.
I dag har varit den tyngst dagen, då vi börjat ta hand om de stora timmerstockarna. Här snackar vi BootCamp träning på hög nivå!
Några helger till med samma intensitet så är vi klar med grovröjningen av tomten.
Sen skall vi förvisso ta ner några träd till, men då är det "bara" träden som skall tas omhand - inte allt annat sly och småtjafs.

Ett hav av kaprifol. Vackert för ögat - men ett rent helvete att ta sig fram i. Marklöpare överalt, och så nästlar den in sig p alla möjliga ställen. Hag har försökt befria ett par björkar i dag, där det var lika mycket kaprifol som björk-blad i kronan...

Maken körde fram och tillbaka till tippen, medans jag slavade i skogen ;-)

Vi har röjd en gata längs norra tomtgränsen, så nu kan vi dra vår markering i en rak linje.

Stora bjässar... Får låna en motorsåg och dela dessa i mindre bitar om vi skall ha en chans att få bort dom.

Här är nästa projekt... sör-västra hörnan av tomten. Massor av stormfälle och ogenomtränglig djungel ( och brännässlor... blääää....  Något att sätta fingrarna i nästa helg :)


Vårt lilla kal-hygge... Inte precis vackert som det är nu - men man får se förbi det ytliga, och föreställa sig hur det kommer att bli.....det vill säga helt fantastiskt!Semester

Har haft en underbar vecka på Rhodos.
Det är bokstavligen varit "Sola och bada och Pinacolada"!

Ett av tre polområden på hotellet
En av våra favoriter - den kalla bubbelpoolen
Hotellet hade även en egen strand
Stranden...

Vi besökte Rhodos stad en kväll, för lite shopping. Lite för mycket marknads-känsla för min del. Och trots att vi gick till en rekommenderad resturang så tyckte jag att maten på hotellet var mycket bättre.

Cool gatubeläggning i Rhodos gamla stadsdel.

Champagne frukost... för att vi kunde....

Bästa platsen på dagen, i en pergola med gott om skugga

Jobbar på zebra-brännan....

Hotellrummet med goda grannar


Beachen sett från ovan

Cool jordglob...

Vackra blommor

Soluppgång ( ja, vi fick gå upp tidigt om vi ville ha en pergola...där var bara två av dom på hela hotellet...)